2019-11-08

Glosses d'un pelegrinatge a Terra Santa, XVIII

Glossa (18) Vora el Jordà 

A la ribera oest del Jordà, en la zona muntanyosa de Judà i al cor de Palestina, s'estén la regió autònoma de Cisjordània (vora el Jordà), un territori d'uns 6.000 km² habitat per prop de 3 milions de persones. “Uns territoris que els israelites van rebre en herència al país de Canaan” i segles després els nòmades àrabs es feren seu. Una realitat que expressa el problema palestí. 

Aquelles terres foren l'escenari dels principals esdeveniments de la Bíblia i les trepitjà Jesús de Natzaret per difondre el seu missatge. “Jesús recorria viles i pobles predicant i anunciant la bona nova del Regne de Déu”. Quan la devastació romana, els jueus resistiren entre les muntanyes i la fortalesa de Masada esdevingué l'exemple del martiri d'un poble. 

Entre les muntanyes i el desert de Judà es desenvolupà l'encara molt desconegut moviment ascètic jueu dels essenis, de caràcter sectari radical, lligat a Qumran i que segurament influí en Joan Baptista. 

El 1948 Cisjordània es constituí com a realitat àrab adherida a Jordània però durant la Guerra dels Sis Dies (1967) fou ocupada per Israel i annexionada com a regió autònoma amb el nom de Judea i Samaria. Els intents de crear l'Estat de Palestina xocaren amb l'oposició dels jueus, que feren valdre les seves influències internacionals. El 1988 Jordània renuncià als drets sobre el territori i els acords d'Oslo (1995) serviren per donar forma a l'Autoritat Nacional Palestina, però sempre com a regió autònoma. 


Per garantir la seguretat, Israel ha aixecat un vergonyant mur entre els territoris, però la instal·lació d'assentaments de colons jueus a l'altra banda de la línia verda és una font de conflictes. A Cisjordània hi viuen uns 240.000 jueus i 2.700.000 àrabs, d'aquests uns 300.000 desplaçats, en 19 camps de refugiats. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada