2011-10-25

DOMUND1964-DOMUND 2011


En el meu pas pel col · legi dels Maristes Champagnat de Badalona m'arriben vells records de la celebració del dia del DOMUND - dia de les missions.
Just tenia nou anys quan un mes i mig d´haber començat el cole i prèviament havent celebrat la primera festa escolar, dia de la hispanitat el meu tutor el germà Alberto ens explicava les seves vivències del seu pas per la illa de Cuba on el mandatari d'aquest país Fidel Castro havia fet persecució a tots els religiosos  i ens proposava, prèviament amb el permís dels pares, ser voluntaris per a la recol · lecta del Domund.

Ens donava una guardiola de fusta en la qual hi havia una fotografia d'un nen africà famèlic i un religiós que l'acompanyava, teníem dos dies per recollir fons.
Lla frase a l'hora de dirigir-me a la gent era "em podria donar una caritat per al DOMUND"
començava per les cases i pisos més propers incloent places, mercats d'abastament i sortides de les misses de les esglésies on creia que la gent després de sentir un sermó seria més generosa.
Lles reaccions de la gent eren de tots els colors des de la senyora de neteja, amb poc poder adquisitiu, que es treia una moneda de cinc duros, sorprenent, fins al senyor amb corbata que em deia que estava reunit i que passés més tard, cosa que feia perquè veia que aquest podia aportar molt més, en aquest cas la meva aspiració eren un bitllet de vint duros (100 pessetes), poques vegades ocurria.
He de confessar la meva satisfacció quan arribava el dilluns al col · legi amb el meva pesada guardiola en què la meva aspiració era haver recaptat les mil pessetes, cosa que mai ocurria a part de l'experiència d'haver conegut un munt de gent en tan sols quaranta-vuit hores


Quasi cinquanta anys després els temps han canviat, no veig nens de nou anys amb guardioles demanant pels carrers. Hem avançat molt en tot però hem perdut en el camí molts valors que potser avui trobem a faltar en els nostres fills, néts.
Valors com la solidaritat, el voluntariat, la generositat, relacions amb els altres, fer alguna cosa sense demanar res a canvi.
L'educació ha de canviar en funció dels temps però hi ha valors que s'han de mantenir, alguns us els he comentat si volem construir un món més just i més solidari.

Jaume Ventura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada